Umów się na bezpłatną konsultację

Julequiz, czyli co wiesz o świętach po norwesku

Spis treści

Hei! Święta coraz bliżej i czasu na lekturę pewnie nie za wiele… Ale może znajdziecie chociaż chwilę na zabawę? Jeśli śledziliście naszego bloga już rok temu, pamiętacie pewnie artykuł o norweskich tradycjach bożonarodzeniowych – w tym możecie sprawdzić, ile udało Wam się z niego zapamiętać. 🙂 A może część z tych tradycji przyjęło się w Waszym własnym domu? Koniecznie podzielcie się z nami wynikiem (odpowiedzi znajdziecie na samym końcu). 🙂 Julequiz.

 
 
 

Julequiz

 

1. Norwegowie zaczynają świętować Boże Narodzenie:

 

a) 23 grudnia

 

b) 24 grudnia

 

c) 25 grudnia

 

 

 
 
 

2. Ulubiona potrawa św. Mikołaja to:

 

a) ribbe

 

b) julegris

 

c) julegrøt

 

 

 
 
 

3. W północnej Norwegii na stole wigilijnym czasem jeszcze gości:

 

a) głowa owcy

 

b) głowa świni

 

c) głowa konia

 

 

 
 
 

4. Zamiast czekoladowych Mikołajów na norweskich półkach sklepowych znajdziemy:

 

a) renifera z czekolady

 

b) świnkę z marcepanu

 

c) skrzata z piernika

 

 

 
 
 

5. Podczas świąt Norwegowie oglądają tradycyjnie film pt.:

 

a) „Kevin sam w domu”

 

b) „Trzy orzeszki dla Kopciuszka”

 

c) „Piękna i bestia”

 

 

 
 
 

6. Lutefisk przygotowywana jest za pomocą:

 

a) sody oczyszczonej

 

b) kardamonu

 

c) ługu

 

 

 
 
 

7. Gløgg to:

 

a) skandynawski wariant grzanego wina

 

b) nazwa ciasta

 

c) tradycyjna norweska ozdoba świąteczna

 

 

 
 
 

8. 5 milionów Norwegów w okresie okołoświątecznym zjada ……… mln figurek z marcepanu:

 

a) 10

 

b) 25

 

c) 40

 

 

 
 
 

9. Typowymi dla norweskiej choinki ozdobami są:

 

a) flagi i koszyczki wypełnione słodyczami

 

b) gwiazdy z papieru

 

c) szklane anioły

 

 

 
 
 

10. Największe na świecie piernikowe miasteczko można podziwiać w:

 

a) Oslo

 

b) Bergen

 

c) Trondheim

 

 

 
 
 
 

 

 

11. Zgodnie z tradycją na wigilijnym norweskim stole powinno się znaleźć:

 

a) 7 rodzajów ciasteczek

 

b) 3 rodzaje mięsa

 

c) 10 potraw

 

 

 
 
 

12. Multekrem to:

 

a) krem czekoladowy

 

b) bita śmietana i malina moroszka

 

c) pudding

 

 

 
 
 

13. Dwie najbardziej popularne świąteczne potrawy w Norwegii to:

 

a) kalkun i ribbe

 

b) pinnekjøtt i lutefisk

 

c) ribbe i pinnekjøtt

 

 

 
 
 

14. W dawnych czasach prezenty norweskim dzieciom przynosił/-a:

 

a) wiewiórka

 

b) skrzat

 

c) troll

 

 

 
 
 

15. Wigilijny wieczór rozpoczyna się około godziny:

 

a) 15.30

 

b) 17.00

 

c) 18.30

 

 

 
 
 

16. Charakterystyczne, wysokie ciasto migdałowe, obecne na wszystkich najważniejszych norweskich świętach, to:

 

a) kransekake

 

b) riskake

 

c) bløtkake

 

 

 
 
 

17. Wg jednej z hipotez, określenie jul (dziś nazwa świąt Bożego Narodzenia, a w czasach przedchrześcijańskich święta przesilenia zimowego) pochodzi od staronordyjskiego hjól oznaczającego:

 

a) światło

 

b) śnieg

 

c) koło

 

 

 
 
 

18. Prawie wszystkie norweskie browary specjalnie na święta produkują piwo o nazwie:

 

a) vinterøl

 

b) julaften

 

c) juleøl

 

 

 
 
 

19. Norweskie przedświąteczne spotkania w pracy to:

 

a) julebord

 

b) lille julaften

 

c) julemøte

 

 

 
 
 

20. Norweski tytuł popularnej w całej Europie kolędy„Cicha noc” to:

 

a) Rolig natt

 

b) Glade jul

 

c) Natten lang

 

 

 
 
 

God jul og godt nyttår til alle! Vi ses i 2019. 🙂

 
 
 
 
 

Odpowiedzi:

 

1. a 2. c 3. a 4. b 5. b 6. c 7. a 8. c 9. a 10. b 11. a 12. b 13. c 14. b 15. b 16. a 17. c 18. c 19. a 20. b

#quiz #jul #bożenarodzenie #nyttår #nowyrok

 

Przeczytaj także:

https://trolltunga-norweski.com/julfeiring-i-norge/