Umów się na bezpłatną konsultację

Mai i full blomst! Quiz majówkowy

Spis treści

Mai już za małą chwilę! W Polsce ten miesiąc kojarzy się przede wszystkim z długim weekendem i wiosną w pełni. W Norwegii – ze świętowaniem grunnlovsdagen i grupami świeżo upieczonych maturzystów w charakterystycznych czerwonych i niebieskich strojach. Nic dziwnego, że niekoniecznie mamy wtedy głowę do nauki… W ramach relaksu proponujemy więc majówkowy quiz. Dajcie znać, jak Wam poszło!

1. Najważniejsze norweskie święto przypada:

A) 11 mai
B) 17 mai
C) 22 mai

2. Okres wiosennych imprez norweskich absolwentów szkół średnich określamy jako:

A) kosetid
B) festetid
C) russetid

3. Norweskie słowo utepils oznacza:

A) wypad pod namiot
B) piwo na świeżym powietrzu
C) bezdeszczową pogodę

4. Zdanie vi går til Syden jest:

A) niepoprawne – czasownik odnosi się wyłącznie do chodzenia na piechotę
B) niepoprawne – Syden zapisujemy z małej litery
C) poprawne

5. Prawo do swobodnego korzystania z natury charakterystyczne dla Norwegii, Szwecji i Finlandii, pozwalające rozbić namiot czy zbierać jagody nawet na prywatnym terenie, to:

A) allemannsrett
B) fjellvett
C) hovedrett

6. Którego zwierzęcia na pewno nie spotkamy w norweskim lesie?

A) en elg
B) en gaupe
C) et neshorn

7. W okresie wiosenno-letnim najchętniej odwiedzaną przez Norwegów częścią kraju jest:

A) Vestlandet
B) Sørlandet
C) Nord-Norge

8. Krótki wypad za miasto możemy określić po norwesku słowem:

A) utflukt
B) tilløp
C) avreise

9. Jeśli wybieramy się w podróż norweską koleją, na bilecie na pewno znajdzie się skrót:

A) TDK
B) NSB
C) VY

10. Domek w górach czy nad jeziorem będący marzeniem każdego Norwega to:

A) et trehus
B) ei hytte
C) et skur

1. B; 2. C; 3. B; 4. A; 5. A; 6. C; 7. B; 8. A; 9. B; 10. B

Dowiedz się więcej o tym ważnym dniu w Norwegii!

Mai i full blomst. Grunnlovsdagen, 17 mai i Norge.

Poznaj także ofertę naszych kursów norweskiego.